עמרי אבידר טיול הדבש הוא מסמלי החג וגם סמל לשפע של הארץ. אבל לפני הכל, הנה כמה כמה עובדות מעניינות על דבש ודבורים: • הביטוי "ארץ זבת חלב ודבש" מופיע פעמים לתאר את פוריות הארץ. 21 במקרא אלא שהדבש המופיע בו איננו דווקא דבש הדברים, אלא גם תיאור של עסיס פירות מתוק ובמיוחד של פרי התמר, מה שמוכר כיום כסילאן. עם השנים המילה דבש החלה להתייחס בעיקר לדבש הדבורים. • כבר בתקופה הפרהיסטורית האדם גילה את הדבש. חבורות של מלקטים ציידים נהגו לאכול חלות דבש שלוקטו מנחילי בר וציורי קיר בני אלפי שנים מתארים זאת. מהתקופה הנאוליתית למד האדם לביית את הדבורה. הכוורות הקדומות ביותר התגלו שנה. גם 7,000- בלוקסור והן מלפני כ בתל רחוב בקרבת בית שאן נתגלו כוורות לפנה"ס. 9-10 בצורת גלילים מהמאות בכוורות המודרניות משתמשים מאמצע .19- המאה ה ) היא בעלת Apis mellifera( • דבורת הדבש חשיבות אדירה לחקלאות ולכלכלה היות שהיא ידועה כמאביקה החשובה ביותר לגידולים חקלאיים מבין החרקים, במקביל להיות יצרנית הדבש ומוצריו. • לדבורים ארגון חברתי משוכלל ומדהים בתחכומו שתקצר היריעה מלפרט. במרכז הכוורת מלכה, האמונה על הטלת הביצים ועשרות אלפי "פועלות" המנהלות את כל התהליכים הקורים בכוורת. הפועלות עוסקות באיסוף הצוף והבאתו לכוורת ואגב כך מאביקות את צמחי הצוף השונים. להמחשת נפלאות חיי הדבורים אציין כדוגמה שהפועלות יודעות לשמור מעלות 35- על טמפרטורה קבועה של כ בכוורת. הן יודעות לחמם אותה כשצריך ואף לקררה באמצעות הזרמת אויר על ידי קבוצת פועלות שמנפנפות בכנפיהן באופן בלתי פוסק בפתח הכוורת. • הכוורות פזורות בשטחים חקלאיים בקרבת צמחים שונים וטעמי הדבש מושפעים מסוגי הצמחים מהן הדבורים מביאות את הצוף. לכן טעמו של דבש הדרים שונה מדבש שמקורו בצוף אקליפטוסים למשל. החקלאים בסיוע קק"ל נוטעים כל שנה עשרות אלפי עצים מפיקי צוף כדי למזער את הצטמצמות השטחים החקלאיים. • בעשור האחרון יש ירידה כלל עולמית במספר הדבורים ובמקרים רבים כוורות פשוט התרוקנו. ארגונים שונים ומכוני מחקר לומדים ומנסים לפענח את התופעה ולהנחות את החקלאים מה לעשות כאשר הם רואים ירידה במספר הדבורים בכוורות שלהם. אלף כוורות, רובן 100- • בארץ פזורות כ בשטחים חקלאיים לצורך האבקה, כאשר כוורות. הדבורים 40- בכל נקודה יש כ ק"ג דבש. 35- מייצרות בכל כוורת כ דבורת הדבש בישראל היא מזן איטלקי ) ורדיית הדבש A.meliifera ligustica( נעשית בעיקר בין החודשים מאי לאוגוסט דבוראים הרשומים במועצת 500- בידי כ הדבש. ביחד הם יצרו השנה תפוקת שיא טון דבש ישראלי. 4,400- של כ • מעבר לטעמו המתוק לדבש תכונות בריאותיות חשובות. הרכבו הכימי כולל רכיבים תזונתיים חשובים, והוא תורם לחיזוק הגוף כנגד הצטננות ומחלות אחרות. הדבש והדונג משמשים כמרכיב רב ערך גם בתעשיות התרופות והקוסמטיקה. אפילו לארס הדבורים יש סגולות ריפוי, וקיים תחום העוסק בכך – אפיתרפיה. • דבש לא מתקלקל. הוא אמנם מתגבש לאחר זמן מה, אך ממשיך להיות אכיל לתקופה ארוכה מאוד. מכוורות מארחות רגע לפני (וגם אחרי) שנטבול תפוח בדבש ונברך ”שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה", אני ממליץ לצאת ולטייל ברחבי הגליל ולשלב ביקור באחת מהמכוורות הפזורות באזורנו. ברשימה הבאה מספר מכוורות בעלות מרכזי מבקרים ולחלקן ימים פתוחים לקהל בתקופה זו במסגרת פסטיבל הדבש. מומלץ לתאם טלפונית: מכוורת "הכל דבש" ביסוד המעלה. הדבוראי עמית יוסף מזמין לסיור הכולל את מחלקות המפעל וטעימות דבש מפרחי הגליל .050-9518181 . והגולן הדבוראי ג'מאל מכוורת "הבוסתן" בפקיעין. חיר מזמין לאירוח דרוזי ומגוון פעילויות .052-2477897 . להכרת עולם הדבורים הדבוראי ג'אסן מרכז עסל אלנור בפקיעין. סלאח מזמין אתכם למרכז המבקרים הנאה שלו .050-210841 . לפעילויות והסברים למשפחות מכוורת "פרחי הגליל" ביישוב מנות. לאחר שהמכוורת נשרפה ושוקמה הדבוראית הוותיקה נגה ראובן תקיים מכירת דבש, סיור במכוורת התנסות ברדייה עצמית וטעימות בספטמבר 15-16 דבש. זה יקרה בתאריכים .054-4967420 . בספטמבר 22-23 וכן המשק של משק "אופיר" באלון הגליל. משפחת אופיר ממוקם בלב חורשה וכולל מכוורת, יקב בוטיק וכרם. פסטיבל הדבש יצוין עם טעימות דבש, הכנת פיתות דבש בטאבון, סיורים במכוורת, כוורת זכוכית, רדיית דבש, לבישת בגדי דבוראי וכן ג'ימבורי, משחקי עץ, עגלת קפה וגלידות. יהיה גם ביקור ביקב המשפחתי, טעימות יין, גבינות, ומארזי .04-9861466 . פיקניק שנה מתוקה, לפחות בהתחלה במסגרת פסטיבל הדבש המסורתי הרבה מכוורות בגליל פותחות את שעריהן עם שלל פעילויות לכל המשפחה. כדאי לשלב ביקור כזה כשמטיילים בחגים צילום: אדוהאופיר מכוורת אלון הגליל • סיור במכוורת פקיעין | 26
RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=