א-לה גוש - גיליון 708

שיח משפחתי במטבח וסביב השולחן בתיה שהרבני בטוּב טעם / הכותבת, תושבת שכניה, נשואה ואמא לשתי בנות בוגרות. תזונאית קלינית בראייה משפחתית. בעלת תואר שני בתזונה קלינית. עוסקת בליווי אישי ומנחה קבוצות הורים בקליניקה ובזום. מרצה בפני צוותי חינוך ובני Batya496@gmail.com | 0528752787 | www.batya-shaharabany.com נוער. כולנו משתוקקים לשִגרה נעימה ויציבה, וגם עבור הילדים שלנו שִגרה חשובה לתחושת הביטחון. ממש עכשיו מסתיימת החופשה, ואנו נערכים לפרידה מחופשת קיץ ארוכה ומעֲבר לשנה החדשה. חלק חשוב משגרת חיים מיטיבה הוא המטבח, שתופס מקום חשוב אצל רבים מאיתנו. יש משפחות שאזור המטבח הוא לב הבית עבורן, תרתי משמע. אוכל איכותי וטעים תורם לרוגע ולהרגשה כללית טובה, וכמו בכל דבר ש"עובד נכון", גם כאן לחשיבה ולהכנה מראש יש תפקיד חשוב. בואו נדבר על המקטע שפותח כל יום. זמן הבוקר המאתגר, שבו השעון מתקתק מהר מהרגיל. כולם מתכוננים ליציאה מהבית, ולרוב משתדלים לצאת מצוידים בארוחת עשר לבית הספר או לעבודה. כדי לאפשר התארגנות רגועה, כדאי שההכנות ליציאה מהבית לא ייעשו בחיפזון. אפשר להתעורר חמש דקות מוקדם יותר, ולאפשר לעצמנו ארוחה קלה והזדמנות להיפרד בצורה רגועה ונעימה מיתר בני הבית. מה אפשר לאכול לפני שיוצאים מהבית? מהיר, מזין וטעים חצי פרי חתוך וחצי גביע יוגורט טבעי (כל אחד לפי צרכיו וטעמו) קרקר (רצוי מחיטה מלאה ולא שומני) עם גבינה/ אבוקדו חצי כריך עם גבינה או ביצה דייסת שיבולת שועל - אפשר בתוספת דבש/ סילאן ופרי מאפין ביתי (רצוי מקמח מלא) עם פירות / מאפין מלוח עם גבינה וירקות כדאי להימנע ממזונות מתועשים ו"אולטרה מעובדים", כגון: עוגיות, עוגה, חטיף אנרגיה וקורנפלקס לסוגיו, המכילים כמות גבוהה של סוכר וחומרים מוספים אחרים. ארוחת עשר ירק, + חלבון + כדאי שתהיה מורכבת משילוב של פחמימה כמו שיודגם בהמשך. פחמימה לחם / לחמנייה/ פיתה - רצוי מקמחים מלאים. חלבון ממרחים כגון: גבינה/ לאבנה/ חומוס/ טונה/ ביצה. אפשר להעשיר את טעמי הכריך עם זיתים, ממרח עגבניות מיובשות או פסטו, אבוקדו או טחינה. לרגישים לחלב או לטבעונים יתאימו ממרחי קטניות, למשל ממרח עדשים או טופו. ירק עגבניות שרי, מלפפון, חסה, פלפל צבעוני - אריזתם בקופסה קטנה וייעודית מגדילה את המוטיבציה לאכול אותם. הוסיפו פרי להפסקה הבאה ובקבוק מים. ארוחת העשר חשובה ומעלה את יכולת הריכוז בשיעורים, וכמובן מהווה חלק חשוב מצריכת המזון היומית. החלבון בארוחה זו חשוב מאוד. לא כדאי להתפתות ולקנות לילדים בורקס או פיתה עם זעתר בדרך לגן/ לבית הספר. הם מכילים פחמימה ושומן, אך אין בהם חלבון וגם הירק חסר. ומה עושים אם אחרי כל ההכנות והמאמצים, הכריך המושקע חזר הביתה? חשוב לשאול את הילד/ה: אולי לא היה זמן לאכול? אולי הכריך לא היה טעים? אולי לא היה לה/ו נעים לאכול בחברה? מה עוד אפשר לעשות? אפשר להכין טבלה שבועית ולתכנן אותה לפי ההעדפות והטעמים של כל ילד. הילדים רואים באופן מוחשי את כל האפשרויות, ובוחרים בעצמם מה לאכול. זה מגביר את המוטיבציה שלהם וגם את השלום בינינו לבינם. נקודה חשובה נוספת לא מומלץ לשלוח עם הילדים אוכל שאינם מכירים (ממרח חדש שעדיין לא טעמו). מזון מוכר ייאכל ביתר קלות וחשק. כאשר רוצים לחשוף את בני הבית לאפשרויות ולטעמים חדשים, מומלץ לעשות זאת במהלך ארוחת הערב המשותפת. בהצלחה וחזרה ברוכה ללימודים! פרידה מחופשת הקיץ וזמן הבוקר המאתגר חושבים ירוק למען איכות הסביבה 2023 בספטמבר 7 18

RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=