שיח משפחתי במטבח וסביב השולחן בתיה שהרבני בטוּב טעם / הכותבת, תושבת שכניה, נשואה ואמא לשתי בנות בוגרות. תזונאית קלינית בראייה משפחתית. בעלת תואר שני בתזונה קלינית. עוסקת בליווי אישי ומנחה קבוצות הורים בקליניקה ובזום. מרצה בפני צוותי חינוך ובני Batya496@gmail.com | 0528752787 | www.batya-shaharabany.com נוער. בט"ו בשבט, זמן החגיגות לעצים ולכל מה שהטבע מצמיח ומניב, נהוג לאכול מפירות האילן, ובעיקר משבעת המינים שהשתבחה בהם ארצנו: ענבים (גפן), תאנה, רימון, זית, תמר (דבש). ככתוב: "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ־זֵית ֶמֶן וּ דְב ָ" (דברים ח ח). היום, כשאנו בארץ ישראל, רצוי ליהנות מפירות העונה הטריים מהעץ ומהאדמה, המספקים עסיסיות, טעם נפלא, ויטמינים ומינרלים. מהו מקור המנהג לאכול פירות יבשים? בימים עברו, דרכם היחידה של יהודי התפוצות לקיים את מצוות אכילת פירות ארץ ישראל ובפרט שבעת המינים, הייתה לצרוך אותם כפירות שנקטפו ויובשו בארץ, כדי שניתן יהיה לשלחם לגולה מבלי שיתקלקלו. מהם יתרונות הפירות היבשים? • ניתן לשמור אותם לאורך זמן. • הם זמינים. • אפשר ליהנות מהם כארוחת ביניים שנשמרת בתיק לאורך זמן. לְמה כדאי לשים לב? פרי יבש שאיבד אחוז ניכר מהמים שהכיל, הופך מרוכז יותר ועשיר בסוכר. למשל, כמות הסוכר בכף צימוקים דומה לכמות הסוכר שמכיל אשכול ענבים קטן. בתהליך השימור מוסיפים לרוב הפירות היבשים חומרים משמרים, שמנים ואף חומרי הזגה, שיקנו להם מראה מבריק. לחלקם אף מוסיפים סוכר וצבעי מאכל מלאכותיים. מה חשוב לדעת? לעיתים דווקא הפירות היבשים, המסמלים בריאות מן הטבע ועושר ויטמינים ומינרלים, הופכים לממתק מזיק. חשוב לשים לב מה אנו קונים, ולתת למשל עדיפות לאריזות סגורות שכתוב עליהן אם קיימים תוספים ואיזה (שימו לב לאותיות הקטנות). אז איזה פירות יבשים כדאי בכל זאת לבחור? רצוי לבחור פירות אורגניים, ללא חומרים משמרים, ועדיף לקנות כמות קטנה ואיכותית, מאשר כמות גדולה שמכילה חומרים לא רצויים. תמרים אורגניים, למשל, אפשר למצוא בקלות. גם בגזרת המשמֵשים - בחרו את אלה האורגניים שצבעם כהה. צבע זה מעיד על כך שלא עברו תהליכי עיבוד שגרמו להם להיות בהירים וזוהרים. שורה תחתונה ההמלצה היא לבחור ככל שניתן מזונות טריים שעברו מינימום עיבוד, וליהנות מפירות העונה הטריים. אפשר לשלב גם פירות יבשים (ללא תוספים), בתוספת אגוזים ושקדים וכתחליף לחטיף מעובד. מה עדיף לאכול בט"ו בשבט: פירות טריים או פירות יבשים? חומרים אחוז 100( גרם 500 חבילת תמרים בוואקום 1 תמרים ללא תוספות) כפות טחינה גולמית 2 כוס אגוזים קצוצים 1/2 כוס שומשום 1/4 כוס שקדים טחונים או קמח שקדים 1/2 כפית קינמון 1/2 כף גדושה אבקת קקאו 1 קוקוס לפיזור הכנה מערבבים את כל החומרים בקערה (לפני כן אפשר להכניס את התמרים לריכוך במיקרו כדקה). פורשים נייר אפייה על משטח עבודה. מפזרים על תחתית הנייר קוקוס, מניחים את התערובת, ומפזרים גם מעליה קוקוס. בעזרת ידיים רטובות מעט משטחים את התערובת ס"מ. 1 ל"דף" בעובי של כמיישרים את הצדדים. מעבירים לתבנית ומכניסים למקפיא למשך כחצי שעה. מוציאים מהמקפיא וחותכים בצורת מעוינים (כמו בתמונה). אפשר גם לגלגל לעיגולים ולטבול בקערה עם קוקוס, וליצור כדורי תמרים שמזכירים קצת כדורי שוקולד – כך גם יש סיכוי להיענות גבוהה יותר של הילדים. שומרים בצנצנת זכוכית סגורה במקרר או במקפיא. מעויני תמרים מלאים בכל טוב תחליף ביתי מצוין לחטיף אנרגיה קנוי (טבעוני ונטול גלוטן) צילום: משי שהרבני חושבים ירוק למען איכות הסביבה 2024 בינואר 25 24
RkJQdWJsaXNoZXIy MjgzNzA=